Voor het kind
Dit klinkt misschien al leuk, maar het wordt nog beter…
Tijdens al dit spelen, praten, luisteren, tekenen, enzovoorts werk je namelijk aan jouw eigen doel. Dit doel kan van alles zijn. Om je een idee te geven, staan hieronder problemen die kinderen met kindertherapie kunnen oplossen:
- nare gevoelens, zoals schuldgevoel, schaamte, verdriet, boosheid, eenzaamheid, heimwee of jaloezie.
- vervelende gedachten, zoals “ik kan het toch niet”,”niemand vindt mij aardig”, “ik hoor er niet bij” en “ik kan nooit kiezen”
- gepest worden en niet voor jezelf op durven komen
- niet weten hoe je vrienden kunt maken snel boos worden en vaak ruzie maken
- niet kunnen stoppen met duimen of nagelbijten
- bang zijn, bijvoorbeeld voor het donker, voor de tandarts, om naar school te gaan of voor prikken bij de dokter
- problemen doordat je ouders gescheiden zijn
- het moeilijk vinden om iets bijzonders te hebben als ADHD of autisme, bijvoorbeeld omdat mensen je ‘anders’ vinden
- allerlei andere dingen, zoals bedplassen, in je broek poepen of nachtmerries hebben.
Herken je hier dingen van? Heb jij ook ergens last van? En is dat dan iets uit het rijtje, of nog iets anders? Misschien is kindertherapie ook wel iets voor jou…
Weet je wat ook nog handig is om te weten? Jij beslist over wat je wilt oplossen met de kindertherapie! Vaak hebben je ouders al een idee over jouw klacht, maar soms is dat niet precies waar jij mee zit. Het is dan wel belangrijk dat je ouders weten waar jíj aan wilt werken en hoe zíj jou daarbij kunnen helpen.
Hoe gaat het precies?
Als jouw ouders jou aanmelden voor kindertherapie, hebben zij eerst een ‘oudergesprek’. Hier ben jij niet bij. Je ouders vertellen veel dingen over jou en over henzelf. Ze vertellen dan ook waarom zij denken dat therapie jou kan helpen.
Daarna kom jij zelf een paar keer spelen, tekenen, praten of wat jij wilt. In die tijd wordt vanzelf wel duidelijk wat jij wilt veranderen en ook hoe je dat gaat doen.
Ongeveer na iedere vijf keer is er een oudergesprek. In die gesprekken leren je ouders hoe zij jou kunnen helpen bij het bereiken van jouw doel. Jij beslist wat je ouders allemaal wel en niet mogen weten over de therapie. Alles wat jij zegt of doet is namelijk privé!
Doel bereikt!
Als de kindertherapie klaar is, is het feest. En terecht. Jij hebt dan namelijk jouw eigen doel bereikt, op jouw eigen manier. Het is dan ook logisch dat jij beslist hoe de laatste sessie is; misschien wil je wel een aandenken maken of een spelletjes spelen en iets lekkers eten.